Zvonica v Korytnom bola po obnovení dňa 30.11.2014 požehnaná pánom farárom.

Dnes 30.11.2014 sa uskutočnilo požehnanie obnovenej Zvonice v Korytnom. O 15. hod. zazvonil zvon a starostka obce Anna Čechvalová privítala pána farára Štefana Šoku a prítomných občanov. Oboznámila ich s históriou Zvonice a  rekonštručnými prácami, ktoré boli urobené.  Potom pán farár po Bohoslužbe slova požehnal zvonicu a celá slávnosť bola ukončená opäť hlasom vzácneho zvona.
Ďakujem pánovi  farárovi za dôstojný obrad požehnania, birmovancom za asistenciu a pánovi Jozefovi Madrovi za starostlivosť o zvonenie.
Údaje o zvonici:
Stavba pochádza z 1. pol. 19. stor., rekonštruovaná bola v roku 1913. Vo vnútri zvonice je umiestnený zvon z roku 1777, ktorého autorom je Ján Augustín Christelli z Bratislavy. Na zvone je okrem datovania, dvoch reliéfov i nápis: FUDIT ME IOAN AUG CHRISTELLY POSONY A 1777 (Zhotovil ma Augustín Christelli Bratislava v roku 1777). Vzhľadom k veku zvona, ktorý je významným artefaktom vtedajšej doby, dali pracovníci Krajského pamiatkového úradu podnet na zápis zvonice aj so zvonom do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.
Na jar tohto roku dala obec Podolie urobiť podrezanie a zaizolovanie zvonice, aby múry prestali "ťahať" vlhkosť zo zeme. Aktivační pracovníci obili  starú omietku a stavbu sme nechali 6 mesiacov vysušiť. Bolo vymenené oblúkovité okienko na nike, v ktorej je umiestnená socha Panny Márie, pod nikou je lampáš, ktorý bol taktiež obnovený a jeho rozpadnuté časti boli nahradené novými. Vymenili sme aj vstupné dvere a kovovú zárubňu sme vymenili za drevenú. Kováčske práce na svietniku a dverách urobil umelecký kováč Matúš Fraňo, okno a dvere z dubového dreva vyrobil pán Milan Fraňo z Trenčína. Murárske a fasádne práce zhotovila firma Stinex z Nového Mesta nad Váhom.
Cena prác na rekonštrukcii zvonice bola 3 827,50 €.

Ďakujem všetkým našim občanom, že sa v prvú adventnú nedeľu vo veľkom počte zúčastnili slávnosti požehnania obnovenej zvonice. Teším sa , že Zvonica dostala dostala nový vzhľad a dôstojnosť, ktorá jej patrí.
Starostka obce

Publikované: 30.11.2014 | Zobrazené: 672
toplist