Začala sa rekonštrukcia domu smútku 1/2017

Priebeh pohrebných obradov v Podolí, počas rekonštrukcie (prestavby) domu smútku.

Rekonštrukcie sa začala už v januári 2017. I keď chladiaci box bude využívaný neustále, umiestnenie tela zosnulého pred obradom bude v kostole.

Otvorenie kostola - 1 hodinu pred začiatkom sv. omše, alebo obradu

Umiestnenie tela zosnulého v rakve na pohyblivom katafalku bude v kostole  (na úrovni detských lavičiek s orientáciou - k oltáru sú bližšie nohy zosnulého). Pri rakve vpredu nebudú umiestnené svietniky, ale len Paškál - zapílená veľkonočná svieca. Pokiaľ to bude možné, pri rakve bude opretý len kríž (s menom zosnulého) a jeden veniec. Ostatné vence a kvety budú vzadu pri vchode do kostola (v tzv. žobračni). 10 (desať) minút pred začiatkom sv. omše alebo obradu zakryje  pohrebná služba rakvu.

Sv, omša začína zazvonením na zvoniec pri sakristii

Kňaz a asistencia prídu k rakve a tam začínajú obrady (prežehnanie, pozdrav, spev str. 71, str 69. Kňaz pokropí rakvu sv, vodou (bez okiadzania), potom bude modlitba, presun k oltáru, spieva sa Pane zmiluj sa ...

Sv. omša pokračuje zvyčajným spôsobom.

Po prijímaní (po modlitbe) pokračuje 2. časť obradov pri rakve. Modlitba, pieseň str. 86, pokropenie sv. vodou, incenzovanie (okiadzanie tymiánom), modlitba str. 85.

Vychádzanie z chrámu (z kostola).

Prvý ide miništrant s krížom, hneď za ním kňaz a pohrebná služba odprevádza zosnulého, spieva sa pieseň str. 86. Vonku pred kostolom ostane rakva stáť, aby mohli pred ňu prejsť tí, ktorí nesú vence a kvety, ak je prítomná hudba tá sa zaradí pri vence. V procesii sa ide priamo k čerstvo pripravenému hrobu.

Pri hrobe pokračuje pohreb zvyčajným spôsobom.

Publikované: 18.1.2017 | Zobrazené: 766
toplist